Psychotherapie

Wat is Psychotherapie.

Relatietherapie, hypnotherapie, de behandeling van eetstoornissen en gesprekstherapie vallen allemaal onder de verzamelnaam psychotherapie.

Goed beschouwd is psychotherapie gewoon een vorm van contact, waarbij de ene mens de andere mens helpt om in zijn mens-zijn volledig tot haar/zijn recht te komen.
Ieder mens heeft wel eens moeite met voelen, denken of doen. Meestal kunnen we dat zelf wel oplossen. Soms gaat het ons begrip of onze vaardigheden echter te boven en dan kan het handig zijn een ander, vakkundig, mens te hulp te vragen.
Een psychotherapeut is een mens die er zijn beroep van heeft gemaakt om zijn medemens te helpen met dat voelen, denken of doen. 'Psychotherapie' is de verzamelnaam voor alle therapieën die zich met de psyche bezighouden.

In Nederland is 'psychotherapeut' een wettelijk beschermde titel voor een wetenschappelijk opgeleide therapeut. (BIG geregistreerd)
De benaming 'praktijk voor psychotherapie' is niet beschermd en is toegestaan voor iedere therapeut die werkt met de psyche.
De zogenaamde 'alternatieve' of 'complementaire' therapeuten zijn veelal HBO of post HBO opgeleid en gebruiken meestal de omschrijving van hun specialisatie, zoals hypnotherapeut, psychosociaal therapeut, systeemtherapeut enz.
(zie ook de
pagina Praktische informatie onder het kopje 'vergoedingen')

Lichamelijke gezondheid

Een arts is ook een therapeut, maar één die zich bezighoudt met de gezondheid van ons lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld longontsteking hebt, schrijft de arts een medicijn voor. Het enige wat je zelf nog hoeft te doen is je lichaam rust gunnen om alle energie in te kunnen zetten voor de genezing. Sommige mensen vinden dat zelfs wel fijn: "Heerlijk zo'n weekje ziek, dan kan ik lekker uitrusten".

Psychotherapie

In psychotherapie werkt dat anders. Daar is de therapeut 'slechts' de gids die jou helpt om zelf de plekken in jouw innerlijk te vinden die pijnlijk of beschadigd zijn. Hij helpt jou ook om daar die plekken te zoeken en te vinden, waar jouw unieke eigen kracht en mogelijkheden aanwezig zijn. Soms zijn die duidelijk zichtbaar aan de oppervlakte. Soms zijn ze ver weg, verborgen in het onderbewuste. Hij helpt jou om zelf die plekken te observeren en te beschrijven. Hij helpt jou ook om zelf te bedenken en/of te voelen wat jij er wil veranderen en wat jij er wilt behouden, of wellicht zelfs wilt koesteren. Vervolgens gaat hij samen met jou aan het werk om die verandering tot stand te brengen.

Hoe kiest je juiste therapeut

Het vakmatig 'helpen' kan op heel veel verschillende manieren.
Voor een leek is het bijna ondoenlijk om alle verschillende vormen van psychotherapie te inventariseren en te doorgronden.
Welke therapievorm sluit het beste aan bij de combinatie van jouw persoonlijkheid + datgene waarbij je holpen wilt worden:

 • Heb je behoefte aan een directieve, meer dwingende vorm?
 • Of voel je juist de behoefte aan vrijheid, om nu eens eindelijk te worden wie je eigenlijk zelf bent?
 • Wat is het verschil tussen een psycholoog, een psychiater en een psychotherapeut?
 • Wat is het verschil tussen een reguliere psychotherapeut en een 'alternatieve' psychotherapeut?
 • Wat houden al die verschillende therapierichtingen in, waarbinnen elke individuele therapeut ook weer zijn eigen stijl heeft?
 • Zoek je informatie op het internet? Vraag je advies aan je huisarts?
 • Ken je iemand die goede ervaringen heeft bij een bepaalde therapeut of met een bepaalde therapievorm?
 • Klopt het beeld dat je van een bepaalde therapievorm hebt? Hebt je zelf voldoende inzicht in jouw problematiek om de juiste keuze te kunnen maken?
 • Hoe weet je of een therapeut voldoende gekwalificeerd is? Welke opleiding, welke ervaring, welk inzicht en welke vaardigheden heeft een therapeut nodig om jou persoonlijk te kunnen helpen?
 • Is de therapie/therapeut 'probleemgericht' of 'mensgericht'?
 • Wilt je liever een mannelijke, of liever een vrouwelijke therapeut?
 • En de meest belangrijke vraag: passen jij en de therapeut bij elkaar? Is het tussen deze twee unieke mensen mogelijk om een vertrouwensband en een werkrelatie op te bouwen?

Het is voor een cliënt niet zo simpel om bovenstaande punten van te voren zelf al duidelijk te hebben. Wat je wèl kan doen is: ze in je achterhoofd houden tijdens de therapie, zodat je het  direct aan kan geven als er onduidelijkheden zijn of ontstaan.

Heb je grote of kleine vragen? Wil je een afspraak maken? Neem dan gerust, vrijblijvend, contact op.
Bel 036-5297921, 06-516 484 03, mail info@relatie-enhypnopraktijk of vul het contactformulier in.