Hypnotherapie

Wat is hypnotherapie

Hypnotherapie is één van de vele vormen van psychotherapie

Het uitgangspunt van hypnotherapie is dat wij mensen een onderbewuste hebben. Vanuit dat onderbewuste worden veel van onze handelingen, reflexen en gedachten automatisch aangestuurd. Dat is erg handig, want stel je voor dat je over simpele handelingen als lopen of eten na moest denken.

In ons onderbewuste zitten de meeste drijfveren van hoe wij omgaan met, en ons presenteren aan, de wereld. Soms lukt het ons niet om dat op de meest handige manier te doen. De oplossingen die wij zelf bedenken en die we van anderen krijgen blijken niet te werken. Je wilt het anders en je weet ook dat je het in je hebt om het anders te doen, maar je kunt er niet bij komen. Dan kan het handig zijn om eens aan hypnotherapie te denken.

Gesprekken op bewust niveau met een hypnotherapeut, zonder trance, kunnen je al meer inzicht geven in datgene in jou wat maakt dat je op de ongewenste manier voelt, denkt, doet. Daarnaast kan een hypnotherapeut helpen om contact te maken met je onderbewuste. Op dat onbewuste niveau kan veel duidelijk, losgelaten, verwerkt dan wel opgelost worden. Datgene wat je dacht in je te hebben, blijkt er dan inderdaad (en nu ook bereikbaar) te zijn.

Hypnose stoel, Praktijk voor relatie- en hypnotherapie Almere

Trance

Bij hypnotherapeutische technieken wordt gebruik gemaakt van trance. Trance, zoals een hypnotherapeut die inzet, helpt je om je te concentreren op je 'binnenkant'. Je komt dieper in je gevoels- en denkwereld, waardoor je van alles kunt begrijpen, loslaten en aanpassen, zoals jij het zelf wilt.
Wel eens in de auto gezeten en tot je schrik tot de ontdekking gekomen dat je de laatste kilometers niet bewust hebt meegemaakt? Je was 'ergens anders' met je gedachten. Dat was een vorm van trance. Je kunt het ook een vorm van dagdromen noemen.  Er zijn verschillende vormen van trance mogelijk. Trance is niet bedoeld om je weg te maken, alsof het een operatie zou zijn, waarbij de chirurg het foute weefsel verwijdert. In therapie is het juist belangrijk dat je zelf alles waarneemt wat er in jouw belevingswereld gebeurt, want je hebt er niets aan als het zonder jou zou gebeuren. Het gaat er juist om dat bijvoorbeeld vastgeroeste gewoontes of opgeslagen trauma's even uit dat onbewuste naar boven gehaald worden, zodat ze daar bewust bewerkt en geheeld kunnen worden. Daarna mogen ze in hun nieuwe staat weer heerlijk terug naar het onderbewuste om daar voortaan hun nieuwe en nu gewenste, invloed te hebben op jouw voelen, denken en doen.

                                                                                          En nee, ik gebruik geen horloge om je te hypnotiseren. Het horloge op de foto was van mijn grootvader en is slechts illustratie.

Hypnose geen doel op zich

Binnen psychotherapie is hypnose één van de methodes die gebruikt kan worden.
Een hypnotherapeut gebruikt zijn inzicht in de eerste plaats om vast te stellen hoe in de binnenwereld de 'intra psychische dynamiek' georganiseerd is. Welke onbewuste drijfveren er ontstaan zijn, die maken dat bepaalde gevoelens, gedachten en gedrag of helemaal niet, of juist dwangmatig (en alles wat er tussenin zit) aanwezig of afwezig zijn. Delen/kanten van de persoonlijkheid kunnen zo veel invloed gekregen hebben dat de persoon zelf de regie over (gedeeltes van) het leven kwijt is. Bijvoorbeeld: Je kan niet bij je gevoel komen, hoe hard je het ook probeert. Zelfs niet wanneer je partner er boos of smekend om vraagt. Je weet van jezelf dat je wel gevoel hebt, maar je kunt er met de beste wil van de wereld niet bijkomen. Er is bijvoorbeeld een weerstand in jou ontstaan die jij zelf niet meer kunt sturen. Deze verschijnselen kunnen in therapeutische gesprekken onderzocht en doorgrond worden.

Door middel van hypnotherapeutische technieken, waarbij gebruik gemaakt wordt van trance, is het bijvoorbeeld mogelijk om:

  • Gesprekken te voeren met persoonlijkheids delen
  • Terug te gaan in de tijd in dit leven (regressie) naar oud trauma
  • Nog verder terug te gaan, naar een vorig leven (reïncarnatie)
  • Suggestieve en/of symboolverhalen in te zetten voor het ontladen van opgehoopte ellende en het vinden van een nieuwe levenshouding.

Zoals hier beschreven kan dat zweverig klinken. Het mooie is echter dat, wanneer je dit zelf meemaakt, het veelal als zeer concreet en helpend ervaren wordt. Voorafgaand aan het inzetten van trance, leg ik je precies uit hoe alles in z'n werk gaat.