Deze therapeut

Michaël van Groeningen (1950)

Regelmatig krijg ik de reactie: "ben jij psychotherapeut? Wat een vreselijk beroep: de hele dag bezig met problemen"

Psychotherapeut, Praktijk voor relatie- en hypnotherapie Almere

Gelukkig geldt dat voor mij helemaal niet. Ik vind het een prachtig beroep, want ik ben de hele dag bezig met oplossingen. Ik mag de hele dag deelnemen aan en getuige zijn van menselijke groei!

Wij zijn niet zomaar op deze wereld. Wij zijn er om ons te ont-wikkelen, om steeds meer echt onszelf te worden en te zijn. Wij zijn er om te groeien naar compleetheid. Alles wat zich voordoet in ons leven is een kans om die groei te stimuleren. En alle ellende dan? Ja, zelfs ellende kan ons helpen om verder te komen. Immers om uit die ellende te komen moet je wel aan het werk. Dat hoef je echt niet altijd alleen te doen. Daar mag je hulp bij vragen, aan wie je maar wilt. Soms kàn je het ook niet alleen oplossen en heb je er echt anderen bij nodig.

Als hulpmiddel bij therapie kunnen we samen iedereen uitnodigen die volgens jou een bijdrage kan leveren aan jouw groei. Het mooie is dat die mensen daar op hun beurt ook weer van kunnen groeien.

In principe hebben wij mensen bij onze geboorte ongelooflijk veel ingepakte bagage meegekregen. Door gebeurtenissen in ons (vooral jonge) leven worden we vaak nog eens extra 'ingepakt'. Wij kunnen leren om die bagage uit te pakken en dan kunnen we ook nog leren om het te gebruiken. Die bagage dat zijn onze eigenschappen, onze mogelijkheden. Die zijn niet negatief of positief, die zijn neutraal. Wat wij er mee doen, hoe we ze inzetten, maakt of het positief of negatief uitwerkt. Ons hele leven is er op gericht om te leren optimaal gebruik te maken van al onze mogelijkheden.
Vanuit die overtuiging wil ik samen met mijn cliënten op zoek gaan naar hun juiste inzet, om tot de grootst mogelijke ont-wikkeling en compleetheid te komen. Zodat jij weer kunt worden en zijn wie je eigenlijk allang bent.

"Ik help je met vinden van wat je nooit kwijt was en ik help je met loslaten van wat nooit van jou was"

Opleidingen

Sociale academie 4 jaar, HBO Inrichtingswerk
Voortgezette opleiding 2 jaar, post HBO Maatschappelijke en residentiële begeleiding
Hypnotherapie 3 jaar, post HBO Nederlandse academie psychotherapie
Eetstoornissen bijscholing 1 jaar, Instituut Mentaal Emotieve Training (IMET)
Diverse bijscholing Jaarlijks, meerdere

Relevante ervaringen

Groepswerk, ouderbegeleiding 20 jaar, diverse inrichtingen voor kinderen (2-18 jaar)
met psycho-sociale (gedrags)problemen
Docent hypnotherapie 1 jaar, HBO opleiding Instituut Mentaal Emotieve Training

Huidige werkzaamheden

• Vrijgevestigd therapeut, sinds 2003                Relatietherapie, hypnotherapie, psychotherapie, eetstoornissen. Behandeling van volwassenen, kinderen en gezinnen.
• Docent cursus Landelijke cursus Communicatie In Relaties